O noua varianta de 5 lei 1881





De la : jooker
Data : 2003-09-09 22:29:10
Mesaj
In cele ce urmeaza ma voi referi la o varianta a monedei de 5 lei a anului 1881, batuta in Principat. Aceasta nu a aparut prezentata pana acum in nici o lucrare de specialitate. De-a lungul “carierei” mele de numismat, am avut ocazia sa intalnesc trei piese care prezentau aceeasi abatere de la modelul de baza, lucru care m-a idreptatit sa cred ca prima nu fusese o intamplare. Astfel, insemnul monetariei Bucuresti, “B” prezenta o iregularitate in partea de jos ( in loc de “B” litera aparea ca “R” ).
Asupra aparitiei acestei abateri ar putea fi emise mai multe teorii: a depunerii accidentale de material pe matrita doar in zona “B”-ului, a uzurii matritei in timp, a unui defect de fabricatie al matritei, a accidentelor separate in timp si multe altele.
Parerea mea este ca aceste piese au aparut ca urmare a unui defect de fabricatie al matritei, ceea ce implica existenta unui tiraj mic, totusi existent. Nu pot estima aces tiraj (dat fiind faptul ca nu mi-a fost permis accesul la dosarele Mnt. Bucuresti), insa trebuie sa fi fost destul de mic, astfel incat ori nu a fost considerat destul de important pentru a influenta piata existenta, ori nu a fost observat (putin probabil avand in vedere faptul ca o matrita bate un numar destul de mare de monede). De asemenea este posibil si faptul ca tirajul initial sa fi fost mare, apoi piesele sa fi fost retrase si totusi unele sa fi ramas in circulatie. Cert este faptul ca numarul de piese cunoscute astazi este de trei.
Voi explica in cele ce urmeaza de ce consider celelalte ipoteze nevalabile.
Exclud posibilitatea unor accidente separate deoarece deformarea literei “B” este identica pe toate cel trei piese decoperite de mine pana acum : marginile laterale inferioare ale literei scad brusc in inaltime si apoi dispar in exact acelasi mod . Aceasta deformare ce apare in mod identic intr-un tiraj de 2200000 reduc practic la 0 posibilitatea a trei accidente separte in timp, deci a clasificarea acestei piese ca rebut.
De asemenea este exclusa ipoteza aparitiei acestei abateri ca urmare a tocirii matritei in timp, deoarece monedele nu prezinta semnele acestei greseli de batere (litere, colturi tocite etc.). In afara de aceasta deformare a literei “B”, monedele corespund tiparului.
Nu sunt de acord nici cu teoria depunerii de material in partea inferioarea a “B”-ului matritei, fapt ce ar fi dus la stergerea acestei parti de pe moneda. Si aceasta deoarece la impactul dur cu piesa de argint, orice material depus fie si-ar fi schimbat forma (si deci urmatoarea moneda ar fi avut un altfel de defect), fie ar fi disparut. Ori erorile despre care vorbim sunt identice. Totodata, daca ar fi fost vorba de o depunere obturativa de material in matrita, aceasta s-ar fi materializat si printr-o adancitura in planul monedei.
Nu se poate spune exact cand anume a aparut aceasta eroare, deoarece, precum am aratat, este de apreciat ca matrita a suferit uzuri normale in procesul de folosire. Se poate sa fi aparut la inceputul tirajului, apoi sa fi fost reperata si indreptata (si monedele retrase sau nu din circulatie in functie de marimea acestuia), sau spre sfarsitul tirajului si sa nu se fi aflat niciodata de ea.
Referitor la valoarea acestei monede in ziua de azi, nu pot da o cifra exacta, insa consider relevant pentru ea tirajul (ce ar putea fi stabilit in functie de viitoarele comunicari ), dar mai ales legea cererii si a ofertei. Bieninteles, cu cat moneda se va afla intr-o stare mai buna cu atat va fi mai valoroasa.
Avand ca sursa de documentatie catalogul “Monede si bacnote romanesti”- George Buzdugan, Octavian Luchian, Constantin C.Oprescu am putut observa ca mai multe piese ce prezentau defecte asemnatoare au fost catalogate drept variante :1 leu 1873, 1874, 1884-“L” de al “LEU” intrerupt (foto), (exemple ca atat mai valoroase cu cat piesele au fost batute tot in argint); 2 bani 1879,1880 - “C” de la CAROL interupt, 1880-“A” de la “CAROL” interrupt, 1882,1900-“R” de la rege interupt, 2 bani 1882-“C”, ”A”, ”R” de la CAROL si “L” de al “al Romaniei”, “C”, “A”, ”R”, “O” de la “CAROL” intrerupte; 1 ban 1900 – “R” de la “ROMANIA” interupt. Aceste defecte sunt asemanatoare, daca nu chiar identice cu cele semnalate de mine. Consider deci ca si aceste piese de 5 lei din 1881 ar trebui catalogate ca variante ale monedei clasice.
Existenta acestei erori nu a fost semnalata pana acum in nici o lucrare de speciali tate, iar de la oficialii Monetariei Bucuresti nu am primit nici un raspuns cand am solicitat accesul la dosarele lor . Totusi este putin posibil ca cercetatorii anteriori sa nu fi avut sa sursa de informatie aceste documente. Asadar cred ca aceast defect nu a fost descoperit pana astazi.
Astept sezizari si opinii din partea altor numismati, ale caror pareri ar putea imbunatati “dosarul” acestei monede. In studierea acestei noi variante a monedei de 5 lei din 1881 si , m-au ajutat domnii Tudorache Andrei si Popovici Dragos, ambii numismati ploiesteni consacrati.
Cei ce sunt interesati de aceasta varianta ma pot contacta moiserazvan322@hotmail.com


Inapoi | Mesaje | Index

 

Pagina realizata si intretinuta de Enea Ciprian 2003